Yağ Emme (Liposuction)

Yağ Emme (Liposuction)
Cilt altı yağ dokusu, insan vücudunun her yerinde bulunur ve ısı kaybını engellemek, derin dokuların üzerinde koruyucu bir örtü vazifesi görmek gibi bir çok fonksiyona sahiptir. Kilo alımı esnasında vücutta oluşan temel değişiklik, cilt altındaki ve organlar çevresindeki yağ dokusunda meydana gelen artıştır. Her ne kadar yağ dokusunu depolama yetisini sağlayan genler, insanların yiyecek bulma sıkıntısı çektikleri eski çağlarda “iyi gen” olarak tanımlansa da (bu sayede uzayan açlık dönemlerinde, depolanan bu yağ dokusu yedek enerji deposu olarak kullanılabiliyordu), günümüzde bu özelliğini yitirmiştir. Artık vücutta depolanan fazla yağ dokusu, kişinin sağlığının kötü yönde etkilemekte (Obezite) ve aynı zamanda kozmetik anlamda kötü bir görünüme de sebep olmaktadır. İşte liposuction ile ilgili bilinmesi gereken en önemli bilgi de tam bu noktada söylenmelidir. Liposuction, bir kilo verdirme ameliyatı değildir. Liposuction ile vücuttaki yağın güvenli şekilde en fazla yüzde 5 kadarının alınması mümkündür. Bu da yaklaşık 100 kg ağırlığında bir kişide 5 kg yağ alınması anlamına gelmektedir ve bu da o kilodaki bir insan için son derece yetersiz bir kilo kaybıdır. Liposuction temel olarak, kişide bir veya birkaç bölgede mevcut asimetrik ve orantısız yağ artışının ortadan kaldırılması için kullanılır. Liposuction uygulanacak hastaların optimal kilolarında veya bu kiloya yakın olmaları, liposuction uygulanacak bölgedeki fazla yağ dokusunun ortadan kaldırılması için ameliyat öncesinde diyet ve spor gibi gerekli çabaları göstermiş olması istenmektedir.
 
Liposuction ameliyatı, bölgesel veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatın süresi, kaç bölgeye liposuction yapılacağına göre değişmektedir. Liposuction ameliyatında, önce ameliyat bölgesinde yakın olarak yapılan yaklaşık 1 cm uzunlukta bir kesiden girilerek, bölgeye anestezi sağlayan ve kanama miktarını azaltan bir solüsyon (tümesan solüsyonu) uygulanır. Uygun bekleme süresi sonrasında yine aynı kesiden (gerekirse bir kaç ek kesi daha yapılmaktadır) girilerek, yağlar kanül adı verilen, ameliyat için özel olarak üretilmiş metal çubuklar yardımıyla parçalanır ve aspiratör yardımıyla vücuttan uzaklaştırılır. Yağların parçalanması için, cerrahın sadece kol kuvveti kullanılabileceği gibi, lazer veya ultrason gibi yeni teknolojiler de kullanılabilir. Genellikle öncelikle derin yağ kompartmanına liposuction yapılır ve ardından cilde yakın yağ dokusu hedeflenir. Vücutta en sık liposuction yapılan bölgeler; karın bölgesi, erkeklerde meme bölgesi (Jinekomasti), uyluk ve diz iç bölgeleri ve çene altı (gıdı) bölgesidir. Tüm bu bölgelerde liposuction işlemi tamamlandıktan sonra, bölgeye uygun korse giydirilerek hasta yatağına alınır.
 
Genel anestezi altında opere edilen hastalar genellikle hastanede bir gece tutulurken, bölgesel anestezi ile opere edilen hastalar aynı akşam taburcu edilirler. Ameliyat sonrasındaki  ilk kontrol birinci haftada yapılır ve küçük giriş deliklerine atılmış olan dikişler alınır. Ameliyat sonrasında, liposuction yapılan bölgeye göre değişmekle birlikte korse yaklaşık 3 hafta kadar kullanılmaktadır. Ameliyatın nihai sonucu genellikle, ameliyattan sonraki 3. ayda net olarak ortaya çıkmaktadır.
 
Liposuction (Yağ alma) ameliyatı, spor ve diyet ile giderilemeyen asimetrik ve orantısız yağ fazlalıklarının uzaklaştırılmasında plastik cerrahlar tarafından sıklıkla uygulanan başarılı bir yöntemdir.


geri








Aklınızda soru kalmasın!

Tedavilerimiz ve aklınıza takılan sorular hakkında hiç çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.